Youngtimer auto van de zaak

Mogelijk is het voor jouw onderneming nodig om een auto van de zaak aan te schaffen. Voor zakelijke auto’s krijg je te maken met de bijtelling bij priv√© gebruik van de auto. Weliswaar mag je autokosten aftrekken, maar daar staat tegenover dat je elk jaar een percentage van de oorspronkelijke cataloguswaarde bij je winst moet optellen.

Wie het handig aanpakt, kan een zuinige auto kopen en in het lagere bijtellingspercentage terecht komen. Voor een elektrische auto hoef je maar met 4 procent van de cataloguswaarde te werken.

Als ondernemer zou kunnen overwegen een youngtimer te kopen. Dat is een auto die 15 jaar of langer geleden voor het eerst op kenteken is gezet.

Het grote voordeel van een youngtimer is namelijk, dat er een apart bijtellingstarief voor geldt. Per jaar moet je 35 procent van de dagwaarde optellen bij je inkomen. Inderdaad: niet de catalogusprijs, maar de dagwaarde. Daarnaast geldt er een lager bijtellingspercentage over de cataloguswaarde voor de omzetbelasting (1,5% i.p.v. 2,7%)

Ondertussen heb je dus wel alle voordelen van een zakelijke auto. Alle kosten mag je aftrekken van je winst en omzetbelasting terug vorderen. Dus reparatie, benzine, tol, parkeergeld, de wasstraat en de wegenbelasting, Hierdoor daalt je belastinglast. Aan de andere kant tel je een kleine bijtelling bij je winst. De belastingdienst betaalt dus flink mee aan jouw auto. En dat scheelt veel geld!