Btw zonnepanelen terugvragen met terugwerkende kracht

Particulieren met zonnepanelen op het dak, die tot nu toe geen btw hebben teruggevraagd, kunnen dit met terugwerkende kracht alsnog doen. De btw-regeling geldt al sinds 19 juni 2013, maar is door een uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar ook van toepassing op eerder aangeschafte zonnepanelen. Dus iedereen die dat nog niet heeft gedaan kan met terugwerkende kracht de status van btw-ondernemer aanvragen en btw terugkrijgen.

Particulieren met zonnepanelen kunnen de fiscale status van btw-ondernemer krijgen als ze stroom leveren aan hun energieleverancier. Die btw-status levert geld op. De btw die wordt betaald over de aanschaf en plaatsing van de panelen, is beduidend hoger dan de btw over de geleverde energie. Het voordeel kan oplopen tot wel duizend euro, afhankelijk van het vermogen.

In de btw-aangifte geeft de particulier met zonnepanelen op hoeveel btw hij of zij heeft betaald over de aanschaf panelen en de installatie. De btw over de geleverde energie gaat daar vanaf. Hiervoor geldt een vast bedrag per jaar dat afhankelijk is van het vermogen van de panelen.
Na de eerste aangifte zou de particulier in principe elk kwartaal opnieuw btw-aangifte moeten doen, maar dat hoeft niet langer, ook niet voor de particulieren die dat al wel deden. De reden hiervoor is dat particulieren die alleen vanwege de zonnepanelen ondernemer zijn, zo weinig btw ontvangen dat ze onder de kleine-ondernemersregeling vallen, waardoor ze helemaal geen btw hoeven terug te betalen.