Dividenduitkering vanaf 2020 hoger belast

Mocht u als dga een dividenduitkering overwegen dan is het raadzaam dit uiterlijk in 2019 te doen aangezien het tarief in box 2 in stappen verhoogd wordt van 25% naar 27,3% in 2020 en naar 28,5% in 2021.

U bent over de dividenduitkering inkomstenbelasting verschuldigd in box 2 tegen een tarief van 25%. Uw BV moet 15% dividendbelasting inhouden. De dividendbelasting kunt u dan weer als voorheffing verrekenen in uw inkomstenbelasting. Dit neemt niet weg dat uw BV wel aangifte dividendbelasting moet doen en de dividendbelasting moet betalen binnen één maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld.

Indien uw BV een dividenduitkering wil doen, dan moet er een uitkeringstoets plaatsvinden. Het bestuur moet dan toetsen of de BV ook na de dividenduitkering aan haar financiële verplichtingen kan blijven voldoen. Als achteraf blijkt dat dit niet zo is dan kan dit leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid en terugbetaling van de ontvangen dividenduitkering door de aandeelhouder.