Btw-identificatienummers van EU ondernemers controleren

Als u goederen of diensten levert aan klanten in EU-landen, moet u dan btw in rekening brengen? Dat ligt eraan of u de dienst levert aan een particulier of een ondernemer.

Werkt u voor een particulier? In de meeste gevallen is dan de dienst of levering dan belast in Nederland en brengt u Nederlandse btw in rekening. Met een ‘particulier’ bedoelen we in dit geval een klant die geen btw-identificatienummer heeft.

Is uw klant een ondernemer, dan geldt vaak: de dienst is belast in het land van de afnemer, waarbij die afnemer zelf de btw berekent en betaalt in zijn eigen land. We noemen dit intracommunautaire diensten. Met ‘ondernemer’ bedoelen we hier ook een organisatie die geen ondernemer is, maar wel een btw-identificatienummer heeft.

Voor u is het belangrijk om te weten of uw klant een ondernemer is. Controleer het btw-identificatienummer daarom altijd. Dit kan via de volgende website: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/