Schaf nog in 2021 een zakelijke elektrische auto aan

Het kan voordelig zijn om nog dit jaar een elektrische auto te kopen. Maar een investering in een lichte elektrische bestelauto kan misschien beter in 2022 plaatsvinden.

Als een auto van de zaak zo langzamerhand aan vervanging toe is en de ondernemer overweegt om te investeren in een nieuwe elektrische auto, kan het interessant zijn dat nog dit jaar te doen. Op de bijtelling voor het privégebruik van een in 2021 voor het eerst toegelaten elektrische auto van de zaak mag hij namelijk een korting van 10% toepassen. Deze korting is gemaximeerd op € 4.000, tenzij het gaat om waterstofauto’s. Voor een in 2022 voor het eerst toegelaten elektrische auto daalt de korting naar 6%, met een maximum van € 2.100. Als de ondernemer nog dit jaar een elektrische auto koopt waarbij hij de eerste weggebruiker is, mag hij gedurende zestig maanden na de eerste toelating op de weg de korting van 2021 toepassen.

Lichte elektrische bestelauto

Wie wil investeren in een lichte elektrische bestelauto, moet weten dat een investering in zo’n auto recht geeft op toepassing van de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor categorie I. Overigens komt een lichte elektrische bestelauto voor niet meer dan € 75.000 van het investeringsbedrag in aanmerking voor de MIA. Het percentage van categorie I voor de MIA stijgt in 2022 van 36% naar 45%. Door deze ontwikkeling kan het zijn dat een investering in een lichte elektrische bestelauto juist beter even kan wachten tot in 2022.